fbpx

De ce femeile ingheata tot timpul la birou?

frig la serviciu, deflector aer conditionat | www.zenluft.ro

Simtit ca ai inghetat tot timpul la birou si fluxul de la aerul conditionat iti aduce aminte de crivatul din Ianuarie? Afla ca nu esti singura! Un studiu publicat in revista Nature  arata ca temperaturile setate in spatiile de birouri sunt setate pentru a asigura confort termic barbatilor.

Majoritatea cladirilor de birouri au termostatele setate dupa un model de confort termic creat in 1960 de catre  American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers , acesta fiind adaptat pentru barbati cu 40 de ani si o greutate medie de 75kg (publicatia Fortune). Modelul este bazat pe factori ca temperatura aerului, viteza aerului, umiditatea relativa, hainele folosite si rata cu care corpul produce caldura (metabolism). Acest standard stabileste o temperatura de 21°C pentru confortul termic al unui barbat la birou, acesta presupunandu-se ca ar fi imbracat la costum. Deoarece femeile poarte haine mai lejere in timpul verii si avand temperatura de confort la 23°C, acestea resimt foarte des disconfor termic la serviciu.

De ce femeile resimt frigul mai puternic?

Motivul 1: metabolismul

Conform studiului prezentat mai sus rata metabolica este esentiala in perceptia senzatiei de frig.  Aceasta semnifica in principiu de cat de multa energie are nevoie un organism pentru a-si exercita functiile vitale (puls, respiratie, etc). Femeile au, in medie, o rata metabolica mai redusa cu pana la 35% decat barbatii. Asta inseamna ca au nevoie de mai putina energie pentru a-si mentine functiile vitale, ceea ce nu este un lucru rau! Dar acest lucru inseamna totodata si mai putina caldura produsa de catre organism, consecinta fiind ca femeile ingheata mai usor.

Motivul 2: masa musculara

Muschii genereaza si stocheaza energia in organism, producand caldura. Din cauza nivelului crescut de testosteron pe care il au barbatii media masei musculare din organism este de 40% pentru un barbat, iar pentru o femeie este de 15%. Consecinta: femeile ingheata la birou.

Motivul 3: pielea

Femeile au pielea cu aproxiamtiv 20% mai subtire decat barbatii. Cand este frig, vasele de sange se contracta, ceea ce reduce fuxul sanguin catre piele. Femeile au cu pana la 3 grade mai scazuta  temeperatura pielii decat barbatii, ceea ce amplifica senzatia de frig datorita diferentei mai mari de temperatura de la exteriorul organismului catre interior.

Motivul 4: tensiunea arteriala

Sunt foarte multe femei care au tensiunea arteriala mai scazuta ceea ce duce la senzatii de ameteala, oboseala si senzatia de maini si picioare reci. Si acesta poate fi un motiv pentru care femeile resimt mai puternic frigul la birou.

Motivul 5: distributia tesutului adipos

Barbatii depoziteaza in mod normal grasimea in zone abdomenului, ceea ce implica faptul ca organele interne vor fi mai bine izolate termic. Deoarece femeile depoziteaza tesutul adipos pe picioare, solduri sau in zona pieptului, cantitatea de caldura pe care organele interne o transfera in exterior este mai mare, ceea ce accentueaza senzatia de frig.

Ce poti face pentru a te proteja de frig?

  1. Regleaza temperatura termostatului la 24-25°C la birou sau acasa.
  2. Foloseste un deflector de aer conditionat.  Acesta te va proteja de contactul direct cu fluxul de aer, ceea ce reduce viteza de racire a organismului, si totodata duce la racirea uniforma a camerei si unui consum energetic mai redus.

Deoarece ne-am gandit la sanatatea si confortul tau, ZenLuft a conceput o gama completa de deflectoare de aer conditionat atat pentru acasa cat si pentru birou, acestea integradu-se discret in incaperea in care sunt montate. Poti vedea mai multe in zona de Produse.

Noi iti recomandam modelele:

Vezi si Patru moduri in care un birou inghetat iti saboteaza succesul.

3 thoughts on “De ce femeile ingheata tot timpul la birou?

  1. Lucian-Costin Ion says:

    Foarte potrivit articolul pentru profilul acestui site si corelarea cu produsele.
    Felicitari.

Comments are closed.